Inceput de drum

Trenul accelerat numarul o mie si ceva, fara climatizare, cu niste conditii absudre pentru tarifele pe care le percepe SNCFR, pleaca de la Timisoara la ora t si ajunge in Bucuresti tocmai peste opt ore si ceva – ar trebui sa spuna o voce obosita si cu vadite semne de lehamite, in difuzoare. In loc de asta, spune ce trebuie, incurcand niste localitati de pe traseu, oprindu-se la altele in stilul “mai sunt multe?”.

In timpul acesta, undeva in Romania, Anca Boagiu taie sute de kilometri de cale ferata de pe harti si viseaza. Se face ca ea si Emil Boc nu taie, de aceasta data, panglica la inaugurarea a opt kilometri de drum comunal, dupa pietruire ci, ea, impreuna cu intregul guvern Boc XVI, Barrack Obama si secretarul de stat Hillary Clinton, se afla la capatul celei mai moderne autostrazi construite in Europa, care duce de la Carei la… Deveselu. De la Deveselu pleaca in fiecare zi batranii care au gasit conditii mai bune in urma creerii de locuri de munca pentru nepotii lor – desigur, in urma masurilor bocciene (nu suna artistic?) si basesciene – si vin tineri negri, vigurosi, americani, cu imunitate diplomatica si militara, care din pasiune apara baza nou construita si accidenteaza artisti romani pe trecerile de pietoni.

Tot la Timisoara, o batrana nu poate sa plece acasa, la Craiova, deoarece casiera considera ca foaia de drum eliberata de Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap nu este valabila fara legitimatia eliberata de aceeasi institutie. Femeia a uitat legitimatia respectiva acasa, iar casiera, pe numele ei Tață Mihaela, ii da cu flit. In ciuda faptului ca cei abilitati sa verifice si legitimatiile respective sunt controlorii si echipele de supra-control din trenuri. Fiecare din cele doua se agita, tipa, functionara de la ghiseu (de ce mi-e cunoscuta sintagma asta?) nevrand nici in ruptul capului sa-i elibereze femeii biletul la care, de altfel, este indreptatita prin lege.

Nu stiu cum s-a terminat galceava, dar mult-trambitata restructurare trebuie inceputa de jos in sus, penru ca cei de jos ii pun in functii pe cei de sus, prin vot, apoi ii asculta pe cei de sus – pentru ca nu-i mai pot da jos patru ani. Nu discutam despre o intamplare ci despre o atitudine generalizata, unde gestul nu inseamna doar incalcarea drepturilor legale si legitime ale persoanei, ci si oligarea acesteia la achizitionarea unui bilet pentru un serviciu execrabil. Despre incalcarea, indirect, a dreptului la libera circulatie, adica a Constitutiei – cat inca acest drept mai este stipulat (si nu garantat) de forma in vigoare.

SHARE

Felix Cuceanu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Adauga comentariu