Proteste Pitesti–ziua 2

A doua zi de proteste în Pitești. La ora anunțată, erau strânși vreo zece oameni, și doi câini care au fugit când au apărut ceilalți… câini. Maicăl, dansatorul străzilor, lider de grup. Copii care încă nu iau alocație, strigând “jos Băsescu” sau orice altceva li se sugerează. Coli în loc de pancarte, vuvuzele în loc de voci, copii sau aurolaci scălâmbăindu-se și crezându-se revoluționari și pițipoance care au venit cu “iubi”. Majoritatea, cu măști sau fulare trase peste față. Haide să ne cerem drepturile fără să se știe cine suntem. Stupid, ineficient și grotesc. L-am văzut chiar și pe Spiderman strigând de zor ceva despre Băsescu, sau despre PDL, sau guvern, ceva, doar să strige. La câțiva metri mai încolo, oamenii normali se întorceau de la serviciu sau se plimbau de mână.

Dacă aș fi întrebat cum poți să urăști un partid, ca formațiune – căci protestul nu e împotriva lui X care a furat, a lui Y care a înșelat sau a lui Z care a făcut ceva emanat de alcoolul și drogurile luate înainte de a veni în centru – aș fi fost, probabil, bătut. Bun, să zicem, dreptul la protest ți-l garanteaza constituția, dar daca nu știi împotriva a ce protestezi și, mai ales, ce vrei în loc, de ce o faci? Din cei aproximativ 400 de oameni prezenți, nucleul activ era format din membri ai unei galerii de fotbal, șmecherași de cartier și oameni care nu își pot induce doza de adrenalină gândind și imaginându-și.

Nu cred ca meriți ceva dacă ești în extaz călcând în picioare o bucată de hârtie sau de pânza și îți imaginezi că așa pățeste ceva cel desenat pe ea, nici dacă ai revelația că raul este inutil – și o mai și scrii pe pancarte – sau daca te plimbi urlând în centrul unui oraș, pe sistemul “mami, uite, pot să respir și să merg în același timp”. Nu cred că ai dreptul să exiști, măcar, dacă lipsa ta de ocupație duce la consumul timpului altora, forțe de ordine și jurnaliști. Pentru că, nu-i așa, dacă protestezi, vrei să se știe acest lucru, vrei să fii văzut. Atunci, de ce ai amenința fotoreporteri și cameramani? Dacă vrei să fii în siguranță, nu lovești mișelește, din spate, un colonel de jandarmerie. Cât despre ceilalți, care nu erau din nucleul mișcării, nu obții ceva plimbându-te alături de 10-15 huligani cu mintea îmbibată de alcool și droguri, doar pentru că ai timp liber, adica nimic de construit.

Nu ai de ce să spui că e dictatură daca nu ai trăit înainte de 1989, nu știi ce e aia. Nu înjuri guvernul pentru că mama ta nu are să-ți dea bani de țigări. Fă una din două: învață, ia-te de muncă și fii bine, sau mori. Deși, dacă cei care au “protestat” la Pitești sunt viitorul României, mai bine aleg a doua variantă.

SHARE

Felix Cuceanu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Adauga comentariu