Mircea Geoana si viata de dupa moarte(a) politica–sau cum sa-ti faci harakiri cu mana altuia

Mircea Geoana a plecat singur din PSD in momentul in care s-a urcat pe prima treapta a avionului spre Statele Unite. Presedintele Senatului, aflat, spune el, intr-o vizita privata, nu poate face vizite private. Presedintii, fie ei de partid, Senat, de tara, sunt numai presedinti, pana nu mai sunt, atat in viata publica cat si in cea privata. “Merg in America cum merg la Dabuleni”, a spus Geoana dupa intoarcerea din controversata vizita. El a mai sustinut ca a mers acolo ca sa sustina “interesele tarii”. Daca nu esti traficant de arme, cum sustii interesele unei natiuni in timpul unei vizite private? Prin trafic de influenta, “pentru ca lumea ma cunoaste”.
“Nu vreau sa fac jocurile puterii cu mana mea” - dar nu, domnule, le faceti cu mana altora, caci in seppukku exista, de obicei, un secondant, si nu sunteti atat de “tare” incat sa va taiati singur ceva.
Regulamentul Senatului reglementeaza conditiile de incetare a calitatii de presedinte al institutiei, fara a preciza daca grupul parlamentar care a cerut schimbarea pastreaza postul. Asa ca, fie cu mana proprie, fie cu a altuia, postul va fi ocupat prin vot, si ia ghici cine are majoritatea in Senat? Documentul inmanat subsecretarului de stat Ellen Tauscher, referitor la conceptul 3D - Duplomacy, Development, Defense, a fost redactat de Cabinetul presedintelui Senatului, cu consultarea unor experti din MAE; incep sa cred ca oricare dintre noi poate face o vizita privata in SUA si stabili contacte oficiale pe seama Statului Roman.
Mircea Geoana si-a facut-o cu mana altuia, dar a intreptat-o cu cea proprie in zona unde era cel mai vulnerabil. Excluderea lui Geoana din PSD a fost facuta din frica celor mici si marunti si apare ca o vendeta personala sub paravanul uneor motive politice si etice. In conditiile amintite mai sus, demiterea lui de la presedintia Senatului este corecta, dar Geoana ramane un “grand” al partidului si cu ocazia excluderii sale USL (ce aia?) va scadea in sondaje cu cel putin 15%. Spun cel putin, pentru ca masele nu au memorie de lunga durata, un scandal - oricand si pe orice tema - este suficient pentru slabirea increderii. Daca totul ar fi fost facut in liniste, lucrurile stateau altfel, reactia era alta.
Este greu de crezut ca Geoana sa-si faca partid nou caci, daca reusea sa miste ceva in PSD, nu mai era exclus. In UNPR sunt atatia exclusi din PSD incat nu ar putea fi primit. Sa mearga la tatucul Voiculescu, initiatorul - zice-se - din umbra al destituirii sale din functia de presedinte al Senatului? Ne. Daca Geoana ar trece la PC, formatiunea ar cam fi scoasa din USL, nu il vad pe Ponta intalnindu-se cu placere cu o delegatie din care sa faca parte cel pe care l-a sencondat la sinuciderea politica. Asteptam.
Sayōnara!

SHARE

Felix Cuceanu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Adauga comentariu