WikiLeaks are scurgeri care il avantajeaza pe Basescu

assangeDe aproape 48 de ore cele mai importante posturi de televiziune din Romania, in special Realitatea TV, dezbat, discuta si descheaga “cablogramele” WikiLeaks. Le place sa le numeasca asa, cablograme, pentru ca sunt, se spune, trimise din Romania catre SUA si invers prin cablurile submarine de telecomunicatii din Atlantic; de fapt, si prin ele, pentru ca de la granita Romaniei pana la capatul cablului, ca sa spun asa, sunt niste sute de kilometri, cel putin, ceea ce necesita ca transisiile sa fie facute si prin unde radio. Am auzit un singur jurnalist care sa spuna, in tot acest timp, ca aceste stenograme sunt, de fapt, la nivel de zvon, de barfa, si care sa nu se intinda la a le dezbate si despica in n-spe. Insa, cele mai multe posturi de televiziune dar si presa in print si online, le iau de bune, drept informatii “pe surse”, scapate si publicate de site-ul mentionat anterior.
Interesant si nu numai este ca aceste stenograme se refera la majoritatea personalitatilor politice si la cei mai multi “grei” din economie, insa nu la toti si in special nu la unul. Singurul lucru pe care asa-zisele stenograme in mentioneaza despre Basescu este ca ii place sa bea cam mult; doua: si ca incerca sa intevina pentru achizitia de avioane F-16 de la SUA, aceleasi avioane care acum nu ar fi plecat de pe portavioane si de la baza Sigonella, ci din Romania. Adica, nimic nou si nimic “soc”. In rest, sunt luati pe rand, de la nou demisionatul - intentionat nu am spus demisionarul sau demisul - Adrian Severin, pana la Tariceanu, Mircea Geoana, Elena Udrea [ce exceptie!], Vantu, Voiculescu. Patriciu este si el lasat la o parte cu toate ca, dintre toti, este cel care a facut cele mai mari afaceri cu statul Roman, din care acesta din urma a iesit in dezavantaj.     Pe rand, persoane publice si analisti se succed continuu si-si dau cu parerea in legatura cu aceste “scurgeri”, multi dintre ei, culmea, incercand sa se disculpe. Mare parte din cele pretins afirmate in notele respective de catre oficiali ai SUA sunt fapte cunoscute de publicul larg, macar la nivel de zvon sau de barfa la nervii facuti de guvernul la putere in perioada respectiva. Deja a aparut si un fost angajat al abasadei SUA in Romania, zice el, care sa “confirme” faptul ca respectivele stenograme au fost, intr-adevar, alcatuite de fostul ambasador Nicholas Taubam si adjunctul acestuia, Mark Taplin.
AniversareZeceAniDaciaRenaultBucuresti108Aceasta le face deja greu de crezut si obliga destinatarul final, masele, pana la urma electoratul, sa le creada pe toate sau sa aleaga sa creada ca toate sunt miciuni. Faptul ca se spune ca vin din surse “autorizate” si credibile implicit, le face sa fie mai usor de inghitit. La romani, in general, daca pe o bucata de hartie scrii “secret” si pui o sigla, orice, deja este credibil si de importanta maxima. Lipsa de credibilitate in cazul mentionat este data si de faptul ca sursa directa nu este “WikiLeaks”, care ar fi fost intermediarul oficialitatilor SUA; infomatiile prezentate sunt deja la mana a treia, excluzand WikiLeaks. Ele au fost furnizate de WL sau de cine or fi fost, catre Centrul Roman de Jurnalism de Investigatie care, la randul sau, le-a dat spre publicatii si televiziuni care au stabilit de comun acord sa iasa cu ele in acelasi timp, fiecare alegand cu ce anume, doar.
Totusi, in loc de ne-iesirea din criza sau din recesiune a Romaniei la final de martie, in loc de desfiintarea a 1000 de kilometri de cale ferata si scoaterea la licitatie a altor 4000, in loc de greva profesorilor de la Suceava si Botosani veniti la Bucuresti, in loc de nou cod de etica sociala, cu implicatii in codul muncii si in negocierile guvern-sindicate de acum incolo, se vorbeste despre asa ceva, considerat adevarat implicit, pentru ca, nu-i asa, americanii, si mai ales sursele “secrete”, sunt credibile.
Dupa mine, este inca o victorie pentru Basescu si Boc, care tin tocmai televiziunile lui Voiculescu si Vantu, adversari declarat, ocupate cu “dezvaluiri” fara relevanta.

SHARE

Felix Cuceanu

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Adauga comentariu